czwartek, 23 kwietnia 2015

Chlebek

Jak wiadomo jedną z wielu rzeczy, których brakuje na obczyźnie to chleb. Ale nie jakiś tam byle jaki chleb, tylko prawdziwi, polski. Cierpiąc strasznie z powodu właśnie jego braku, przeszukałam internet w celu znalezienia przepisu na coś, co choć w małym stopniu przypomina DOBRY chleb, a nie pieczywo tostowe, znalazłam przepis na bagietki bez drożdży. Zmodyfikowałam go jednak i mimo wszystko wyszedł całkiem całkiem. Robi się go bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada ;) A tak wygląda w moim wykonaniu:







Zmodyfikowany przepis:

400 g mąki (najlepiej chlebowej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soku z cytryny
360 ml przegotowanej, letniej wody

Całość zagniatamy, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki, formujemy zgrabny chlebek. Następnie lekko nacinamy u góry i na posypanej mąką blaszce wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 min w temp. 220°C. Najlepiej smakuje z samym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz